Stałe komunikaty dotyczące projektu

Licznik odwiedzin

Masz głos, masz wybór - nabór do 12 kwietnia

Szanowni Państwo,
zapraszamy do przyłączenia się do tegorocznej edycji akcji Masz Głos, Masz Wybór, organizowanej przez Fundację S. Batorego. Zgłoszenia do akcji przyjmowane są do 12 kwietnia.
W wielu gminach na pewno sporo można poprawić i zmienić na lepsze. W ramach akcji Masz Głos, Masz Wybór pomagamy uczestnikom zrealizować pomysły na zmianę swoich miejscowości. Pokazujemy, jak przekonać nowe władze, by informowały i konsultowały swoje działania z mieszkańcami. Pomagamy wprowadzić budżet obywatelski i przeznaczyć go na projekty naprawdę przydatne lokalnej społeczności. Podpowiadamy, jak zrealizować inicjatywę lokalną dzięki swojej pracy lub środkom pozyskanym od gminy. Wspólnie dbamy o nasze otoczenie – parki, place zabaw, boiska. Zmieniamy na lepsze biblioteki, domy kultury i ośrodki sportu.

W tym roku przygotowano dla Państwa 5 ścieżek działania:
Budżet obywatelski
Dostępni samorządowcy
Inicjatywa lokalna
Lepsze instytucje
Przestrzeń dla ludzi

Aby przystąpić do akcji należy odwiedzić stronę internetową www.maszglos.pl, do 12 kwietnia zarejestrować się i wybrać ścieżkę działania. Koordynatorzy poszczególnych zadań skontaktują się z uczestnikami i pomogą rozpocząć akcję.

Co daje udział w akcji?
• Okazję do zmiany swojej gminy na lepsze.
• Szansę na poznanie ludzi z całej Polski, którzy działają na rzecz swoich miejscowości.
• Możliwość wzięcia udziału w szkoleniach, na których można poznać swoje prawa, uzyskać wiedzę, jak zmieniać okolicę i jak nagłaśniać działania.
• Wsparcie od ekspertów, w tym specjalistów od prawa i kontaktów z mediami.
• Ciągły kontakt z doświadczonym koordynatorem lub koordynatorką, którzy będą wspierają uczestników w codziennej pracy i kontaktach z urzędami.
• Możliwość uzyskania minigrantu w wysokości 500 zł.
• Prawo do używania loga akcji Masz Głos, Masz Wybór.
• Szansę na otrzymanie nagrody Super Samorząd, którą wręczamy co roku za najskuteczniejsze działania.

Podobnie, jak w latach poprzednich, udział w akcji jest nieodpłatny, a uczestnicy otrzymają pomoc Fundacji im. Stefana Batorego. Uczestnicy mają szansę wziąć udział w dwóch szkoleniach ogólnopolskich i szkoleniach regionalnych, które zostaną poprowadzone przez ekspertów z Centrum OPUS, Pracowni Zrównoważonego Rozwoju, Pracowni Badań i Innowacji Społecznych Stocznia i Stowarzyszenie Aktywności Obywatelskiej Bona Fides. Eksperci będą również wspierać uczestników na co dzień poprzez e-mail i telefoniczne porady, a nawet wizyty w gminach.

Zapraszamy!
Więcej informacji: